събота, 8 септември 2012 г.

Малка романтична историйка.


       Реших да поостана в Агонда толкова дълго, колкото, докато ми омръзне море и плаж. Това тихо и спокойно място някак си ми допадна. Непретенциозно някак и естествено. Особено дългият, широк пясъчен бряг, който ти дава вълшебното усещане за безбрежност, топлите води на морето и ех! - тази изключително забавна смесица между индийската традиционна култура и модерният туризъм.
       Тес, моята малка спътница обаче, бе постоянно отегчена. Всъщност тя никога не осъзна какво точно иска. Красиво, едва деветнайсетгодишно французойче, дръзнало да предприеме пътешествие из Индия сам-самичко, работило на няколко места за да си осигури финансиране, но въпреки всичко това, през почти цялото време зеленият и поглед беше някак празен и блуждаещ, без живец, лишен от емоции. Сякаш нищо от околният шарен свят не можеше да я развълнува и събуди. Отвреме-навреме полагаше усилия да излезе от своята меланхолия, щракаше по някоя снимка, гледаше из природата, уж се зарадва на морето, но не – не и с душата си. Единствено нескрит интерес проявяваше към храната. Тогава зеленият и поглед проблясваше,  добиваше  острота и някак одухотворена страст. Прегръщаше към себе си чинията, съсредоточаваше цялото си същество в яденето и примлясвайки шумно с пухкавите си устни, облизвайки ги с език, в някаква скована методичност  поглъщаше цялото количеството, без да спре, докато в чинията догони и последното мъничко зрънце ориз. Едва тогава помръдваше, отпускаше тяло назад, издуваше коремче и хълцаше наситена и удовлетворена. Това бяха истински блаженните моменти от живота и...
       Но по едно време ТОЙ окичи на врата и гирлянд от жълти цветя! Една сутрин слязохме от наколното си жилище и се преместихме в друга колибка – по-шарена, скована върху пясъка на плажа, снабдена с ток, малка веранда и клатушкащ се вентилатор на тавана. Съседната колибка пък бе ресторантче. Нищо излишно – газов котлон и тиган; малко чинии; всеки ден – пресни продукти, без хладилник, та всяка сутрин докарваха лед. С готвач, сервитьор и няколко масички, които ги поставят където си поискаш. По-близо, по-далече от морето, под палмите – на сянка или с чадър, на слънце...  Та пихме една късна вечер на брега на морето, а сервитьорчето бе толкова мило и сладко  момченце, че Тес си остана там, романтично огряна от красивата бяла луна, а аз прагматично се прибрах да спя.
       На другата сутрин, към обяда той се появи изтръпнал от нежни чувства, понесъл този гирлянд от жълти цветя с каквито, тук съм виждала, вярващите окичват храмовете, божествата, къщите, колите си, лодките ... После  дойде с чаша охладено ласси(млечна напитка с плодове), пследва грозде, папая...Няколко дена се занизаха едни подаръци... Последва и класиката из тукашните места – марихуана на плажа. Той очаквано преобрази външността си – смъкна дънки, вмъкна само половината си риза в тях, гелоса коси, сложи слънчеви очила и погледът му се фиксира трескаво  – само и само в Тес.
       Разликата между нейните и неговите сандалите обаче, беше забележителна и бих казала - метафорична: Нейните – купени скъпо, кожени и здрави, макър поизносени и придобили вече вид на пътешественици и неговите евтини, вероятно единствени и с разцъфнали от долнокачествената изкуствена кожа каишки. Но това не беше вече от никакво значение сега, та в будният му поглед прозираше толкова горещо желание и надежда, че може би нейното увлечение ще се окаже по-трайно, че може би тя е шанса му да се измъкне до богатият свят на мечтана Европа?  А може би тя имаше нужда точно от него – някой да забавлява дългите и, отегчени часове в които просто не правеше нищо. Някой да се грижи за нея, да я обсипва с внимание, да и създава приключения, да носи голямата и раница ...Имах усещането, че тя е дошла до Индия, защото просто не е знаела какво друго да прави с живота си по това време.
       Вече почти свършваше шестмесечният престой на Тес в Индия и тя трябваше да отпътува за Ченай, при роднини и от там – обратно за Франция. И дойде и този ден за отпътуване, но... Тес смени посоката... Предният ден, вече видимо загубила отегчението си, с повече ентусиазъм отвсякога ми каза, че сменя маршрута. Момчето напуска работа и отиват първо за няколко дена из купонджийските места на Гоа, а после до родителите му в Момбай. Почувствах така приятна наивността и невинноста на това малко приключение... Зарадва ме тази история... Кой каза, че животът е проза?!
       На сутринта индийчето дойде, почти не стъпващ на земята от щастие, изпипан до последния косъм на старателно разрошената си модна прическа, наметна голямата раница на Тес и аз поисках да ги снимам за спомен. Тутакси, с усмивка захвърли багажа, прегърна момичето и я дари с най-продължителна (колкото да наглася апарата си,обектива и т.н., а аз го правя бавно) страстна и сърдечна целувка, каквато и на филм не бях виждала. После уверено пак наметна голямата раница, хвана обърканата Тес за ръка помахаха ми за довиждане и тръгнаха... В този момент мобилният му телефон звънна и запя с мелодията от „Титаник”...