събота, 19 януари 2013 г.

Когато се оставиш сам на себе си.




   Защурах се из малките улички, ходя и питам къде точно е автобусната спирка за там, но никой не ми отговаряше. Най-благосклонното беше – „О, много е далече. Искаш ли такси да те закара?” Беше точно по обедната жега, повечето народ се беше изпокрил, дюкяните затворени, а аз – по упорита под слънцето, продължавам да крача решително насам-натам, докато съдбата се измори и ми подхвърли някой коз, да ми помогне в ситуацията. Няколкото таксита, които спиряха да ме питат накъде, продължаваха да обикаляха наоколо ми, но не дават информация, чакат да ме изморят, да кандисам и да наема, та да изкарат някоя рупия, то се знае. Други  също не ми даваха информация, очакващи все пак да наема такси, а те да вземат комисионна. Всеки се мъчеше да изкара малко пари от каквото може и отдавна не се обиждах и не съдех  хилядите трикове, защото вече бях осъзнала какво означава жесток и груб живот точно тук. Но не и чак толкова да загруби хората. Накрая стрещнах един човечец, който всъщност ми указа точно, наистина колко е близо мястото. Да, тук, пред очите ми е била през цялото време - зад  високата сграда, прикривала гъмжилото от хора, рикши и автобуси!


       Сега набързо се ориентирах, защото тази автогара беше по-уредена. Може да е от Португалското колониално владение, може да е от английското, но и по-чиста.
       Наместих се на седалката зад шофьора, та да разглеждам по-добре. Не след дълго автобусът се напълни достатъчно, за да бъде рейсът рентабилен, кондуктурът се качи, грижовно понесъл свеж гирлянд от оранжеви цветя и потеглихме. Разстоянието беше кратко, около десетина километра. С нетърпение очаквах вече да пристигнем, предусещайки как нещо вълнуващо, старинно, древно ме очаква. Но по едно време непредвидено спряхме. Просто се отбихме от пътя  до едно огромно дърво и спряхме. Тъкмо се зачудих, сега пък какво и ей на – шофьорът и кондуктурът скокнаха, взеха цветният гирлянд и няколко банана и какво видях – поднесоха ги в дар на божеството, чиито малък храм бе изграден и закътан в масивният ствол на гигантското дърво... Върнаха се с оранжева свещенна прах по ръцете и намазаха с точки челата на всички желаещи. Хиндуистка религия.
       После продължихме пътя си и не след дълго пристигнахме в Олд Гоа. Спряхме на малкото площадче, задръстено от паркирани туристически автобуси. Ясно какво ще да е мястото. А имах грижа, която упорито и досадно ръфаше крайчеца на съзнанието ми: нямах  и представа къде ще спя. Предварително се бях информирала, че хотелите на това място са малко (поради рестрикциите на ЮНЕСКО) и скъпи – логично. Но все по-често, преживявайки  вече множество подобни непланирани и непредвидени ситуации разбирах, по-точно започнах да  долавям и да усещам онова нещо друго, което ни движи и управлява по непонятен за моята логика начин. Едва по време на това пътешествие го осъзнах и приех безрезервно, защото бе толкоз очевидно. И по-мъдро от мен. Винаги! Защото ние, в ежедневният си живот обикновено се заемаме да подреждаме и планираме времето, приоритетите, работата, бъдещето, та дори и чувствата си. А ако нещата се оплетат и не вървят по план се опитваме да открием грешките си ( и ги откриваме обикновено в другите, по малко в нас ), ровим се за причинно-следствените връзки във миналото и последствията му. В нашият рационален свят трудно се оставяме на интуицията. Но тук аз открих и разпознах нещо различно. Нещо, което дори не знам как да именувам, но като му се доверих, се оказа, било за добро. То се появи от обстоятелствата: Още като пристигнах, в първите дни ясно осмислих пълната си неспособност да планирам. Не можех, не знаех, нямах на какво да се опра. Изпаднах съвсем в безсилие. Не проумявах нищо от тукашният живот, а и с никого не можех да разговарям. Не разбирах реакциите на хората, нито маниера им. Както споменах в началото, не исках да чета информация. Нямах предварително набелязан план на местата. Просто се бухнах и се предадох. И се оказа, че спечелих много от този експеримент. Открих за себе си нещо толкова ценно и просто, нещо което всъщност винаги е съществувало, но е било трудно да се прояви. Абсурдно е било за възприемане от  форматираното ми съзнание. Нали все си подреждаме, нагласяваме, планираме, бързаме, съобразяваме се с часове, норми, морал и среда. Една съвършенно различна действителност, в която озовах, омете всичко това и повече от всякога бях принудена да се оставя на „случайностите”. Но именно те превърнаха пътешествието ми в едно голямо свръхемоционално наситено приключение, което ме обогати. Усещането е като вятъра в косите ти, ако само той има значение за теб точно в този момент.
       Та като слязох на горещия площад този късен следобед, първо стомахът ми твърде остро напомни, че неперменно първо трябва да го нахраня. Наредените луксозни автобуси и блуждаещите групи туристи предполагаха наличието на ресторанти с псевдо-индийска храна, каквито отбягвах; това са неща като пица, стекове, мъфини, френска салата и китайско, предназначени точно за неувереният вкус на екскурзианта. За това, пак пренебрегнах глада си и първо реших да се поразходя из селището – да огледам хем за храна, хем за подслон, макър че и идея нямах накъде, особено за подслона. Метнах раниците на гръб и като жадна камила се заклатушках из улиците. Отбих с категоричен, ядосан тон няколкото рикши, решили да се възползувам от услугите им и продължих спокойно, докато надуших лек атомат на подправки и пържено отнякъде. На кой ли гладен не му се е случвало: по-миризмата, по-миризмата, та отбих в малката уличка и намерих съвсем, ама съвсем автентичното мизерно ресторантче, пълно с отрудени хранещи се мъже. Влязох и заоглеждах в  сумрака. След първоначалното стъписване от внезапната поява на бяла жена, хората бързо се съвзеха, посместиха се на тесните пейки и охотно ми предложиха място. Във всички чинии имаше едно и също – ориз, залят с ароматна яхния и пържени рибки. Сериозно момче мълчаливо ми донесе вода и аз му посочих едно от блюдата. Из тоя гореща част на Индия, забелязах, винаги поднасят първо вода. И някой в бедната си колибка да те покани, пак ти налива чашка с вода за „добре дошъл”. Водата истински е ценена, може би защото на много места не тече просто от  чешмата, а трябва да се изважда с помпата, после да се носи в съдове до вкъщи, случва се и кладенеца да пресъхне през безводният период...
       Сигурно и дето бях гладна, но наистина бе вкусно. Много типичен маниер на приготвяне на храната. Рибката винаги е съвсем прясна от морето, защото хладилник няма, а сме тук на брега му и наоколо е пълно с рибарски селища. Ориз, приготвен просто и лесно (според вековните им традиции) - сварен в голямата алуминиева съдина върху печката с дърва, до която къкри и ароматният зеленчуков сос. Тук е родината на дивните източни подправки и как ги смесват не знам, ама се получава нещо наистина омайващо. Но няма и да се опитвам да описвам с думи храната. Това е нелепо – тя е добра за ядене – за небцето, за носа и очите,  а не за разказване и слушане.
       Като ме погледа как измъчвам ориза с пръстите си, а той бяга ли бяга, сериозното момче прояви съобразителна вежливост, та ми изнамери отнякъде и една малка, крива, стара лъжичка. Тогава все още не бях усвоила добре яденето с ръка на дребните бели зрънца, но по-късно и това научих. Нахраних се доволно под зорките очи на любопитните селяни и поех към следващата задача.
       Съдба, съдба, но ако не повикаш неволята, съдбата най-много да ти запази място на улицата за през ноща, макър че, можеш да се окажеш и във всички случаи там. Но тук, в Индия  хубавата новина е, че няма да си единствен сам или изолиран. Не е необичайно спането на открито. Напротив. Веднага можеш да попаднеш на многолюдна група семейства, нощуващи под звездното небе, било то пътуващи или постоянно пребиваващи. В края на крайщата вариантът не ме притесняваше, защото пък никой нямаше да ме изгони... Стига само да поседнеш край някой от тях и на втората минутка вече си социално приобщен. На никого няма да му хрумне да се обади на полицията, защото се скиташ непознат из чужда територия по никое време, като в Австрия например. Но нещата са такива каквито са и при все това – несравними.
       Аз продължих с лутането из улиците и питах, когото срещна, стига поне малко да ми заприличаше на местен. Как питах? С жестове и мимики. И задължително прилагах по една усмивка за добро настроение. Но ме напътваха само към скъпи хотели или предлагаха вариант да се върна обратно в Панаджи. Продължих с почивки. Уморя се, поседна малко, пак продължавам и така докато... нали така е в приказките, ...
-------


Силно присъствие на португалското влияние: Табела на стената на дом, където очевидно живеят наследници на португалските колонизатори.
Разходих се из цял един квартал, който имаше малко общо с това, което видях в съвременен Лисабон. Духът на могъщата в онези времена страна, сякаш се бе съхранил повече тук, сред тихото, спокойно достолепие на красивите, отлично поддържани сгради, малки улички и църкви.
Тази декорация е автентична, от онези времена. По-долу ще видите снимката на целият  архитектурен елемент от нещо, чието предназначение на можах да разбера. Пейка, стол, не знам.
На такива впечатляващо-красиви руини можеш да попаднеш твърде често...





Петлета като символ. Видях и  много от тях по покривите.

-----------------



Автентичната, стара арка под която са минавали  португалските мореплаватели , търговци и духовници.за да влязат в старата столица  Тук е бил главният пристан.